Posted on Leave a comment

Hoe moet ik omgaan met een verslaafde?

Als je van iemand houdt die worstelt met een verslaving, voel je je misschien hulpeloos, bang, verward en wil je heel graag dat hij of zij zich laat behandelen en naar een afkickkliniek gaat. Het is een moeilijke situatie waar je in zit maar met de juiste hulp kan je dit aan. Het eerste doel is om de verslaving te erkennen en de mogelijke effecten ervan op je huishouden en relaties te begrijpen. Of dit nou je partner, kind, beste vriend of vriendin is, of een familielid. Er zijn gelukkig een paar tips die je eventueel kunnen helpen de situatie iets handelbaarder te maken.

 

Verslaving is een ziekte

Verslaving is een ziekte. Normaal gesproken zouden we iemand met een lichamelijke ziekte, zoals diabetes of kanker, niks verwijten. In dit soort gevallen zouden we waarschijnlijk zelfs meelevend zijn en bereid zijn om hen te helpen hun ziekte te overleven en te accepteren. Verslaving verdient hetzelfde medeleven en begrip. Erken dat verslaving geen karakterfout of keuze is, maar eerder een ziekte. Er zijn veel verschillende onderliggende redenen waarom iemand verslaafd kan zijn. Misschien weet de verslavende persoon zelf nog niet wat deze reden is, waardoor het logisch is voor jou om dit dan ook niet te weten.

 

Verwacht niet te veel in een keer

Natuurlijk wil je dat je geliefde zo snel mogelijk hersteld maar afkicken wiet of van menig andere verslavend werkende producten is nou eenmaal niet makkelijk. Dit gaat met vallen en opstaan. Een van de beste manieren om hier mee om te gaan is door niet te veel te verwachten. Herstel op lange termijn is geen snelle oplossing. Het is een continu proces voor je geliefde dat tijd, moeite en voortdurende steun van zowel professionals als familie kost. Sommige behandelingen kunnen het een hele lange tijd heel goed maar het kan ook zijn dat die ineens niet meer werkt en dat er naar iets nieuws gezocht moet worden.

 

Het gaat moeilijk zijn

Wanneer je een geliefde hebt met een verslaving kom je eigenlijk in een rollercoaster aan emoties terecht. Zo kan het ineens op je dak gevallen zijn omdat je niks had gemerkt maar het kan ook zijn dat je het al lang zag aankomen, maar de verslaafde juist niet. Iemand die verslaafd is, wilt niet altijd meteen geholpen worden. Het kan ook zijn dat wanneer ze geholpen worden, ze er ineens mee willen stoppen. Deze onzekerheid zal je een lange tijd met je mee dragen. Het is normaal dat het een zware periode is. 

 

Vraag om hulp

Iedereen die te maken heeft met de verslavende persoon, kan om hulp vragen. Zo kan je zelf in therapie gaan om te leren hoe je met de verslavende persoon om moet gaan maar ook om je zorgen te uiten. Daarbij is het ook nog vaak zo dat wanneer een verslavende persoon wordt geholpen er ook af en toe groepssessies zijn voor de familie of het gezin. Hierbij wordt er naar elkaar geluisterd en met behulp van een professioneel gekeken naar de situatie en wat er eventueel goed en slecht gaat. Door de juiste hulp voor zowel de verslaagde als voor de geliefdes te hebben, kom je alleen maar sterker uit deze periode.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *