Posted on Leave a comment

Hoe kan ik als oudere mijn mond gezond houden?

Als je ouder wordt, verandert je gebit met je mee. Het basisadvies blijft om drie keer per dag te poetsen. Twee keer per dag is het advies om je tanden te poetsen met fluoride tandpasta. Het is mogelijk dat je met de tandenborstel niet overal in je gebit kan komen. Gebruik daarom na het poetsen hulpmiddelen zoals flosdraad of tandenstokers. Tevens is het goed om halfjaarlijks naar de tandarts te gaan voor controle. In dit artikel meer over hoe je als oudere je mond gezond kan houden.

Tandplak herkennen

Door goed te kauwen voorkom je problemen met je gebit. Zo kan kauwen op suikervrije kauwgom helpen om speeksel te vormen. Dit helpt tegen een droge mond. Naast suikervrije kauwgom helpen ook appels en komkommers om speeksel aan te maken tegen een droge mond. Daarnaast leidt langzamer kauwen tot meer kans op tandplak. Tandplak kan je verwijderen door goed rond het gebied van de achterste kiezen te poetsen. Je kan tandplak herkennen aan een gele of witte laag op je tanden.

Zelf tandsteen verwijderen

De tandarts kan dit doen tijdens de controles, maar je kan ook zelf tandsteen verwijderen. Dit is mogelijk door middel van tandsteenschrapers die geschikt zijn voor thuisgebruik. Om goed te zien wat je doet is het verstandig om dit te doen bij een spiegel. Met de vlakke kant van de tandsteenschraper kan je het tandvlees losschrapen. Begin bij het tandvlees en beweeg het haakje richting de tand. De puntige kant is hierbij niet aan te raden, omdat mogelijk leidt tot beschadiging van het tandvlees. Gebruik deze kant alleen heel voorzichtig als het niet lukt met de vlakke kant.

Tips tegen tanderosie

Tanderosie is een ander woord voor tandslijtage. Zuurerosie aan je tanden wordt veroorzaakt door een zuurrijk dieet. Verrassend genoeg kan dit voorkomen door te veel fruit zoals citroen, sinaasappel en fruitsappen. Tanderosie kan voorkomen worden door goed te letten op hoe zuur het eten en drinken is dat je tot je neemt. Zo zijn er producten met hoge zuurgehaltes zoals citroen en witte wijn. Daarnaast zitten er gemiddelde zuurgehaltes in bier en appels. Lage zuurgehaltes zitten in bananen en pindakaas.

Tongschraper kopen

Een tongschraper kopen is een goed idee, want het is een hulpmiddel om bacteriën uit de mond te verwijderen. Daarnaast heeft het meerdere voordelen. Zo kan je je immuunsysteem ermee versterken. Daarnaast zorg je voor hygiëne in je mond. Tevens verbeter je de smaak van het eten. De tongschraper is voornamelijk bedoeld voor na het tandenpoetsen in de ochtend. Je gebruikt de tongschraper door zoveel als mogelijk achter op de tong te schrapen gezien de meeste bacteriën achter in de tong zitten. Probeer hierbij niet te kokhalzen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *